Lanýžové degustační menu

POMOC ZDARMA Státní lesy dodají dřevo zaplaveným domácnostem

Státní lesy dodají dřevo zaplaveným domácnostem

foto: Lesy ČR

12. 10. 2024 - 20:11

Olomouc - Státní lesy pomohou zaplaveným domácnostem na severu Moravy, ktepřišly během zářijových povodní o zdroje tepla i zásoby palivového dříví. Lesy ČR darují a zdarma dopraví postiženým obyvatelům tři tisíce metrů krychlových dřeva v celkové hodnotě 3,5 milionu korun. Tato pomoc má zmírnit dopady povodní, které zasáhly oblasti Olomouckého kraje, především Jesenicka a Šumperska.

„Chceme pomoci a podpořit obyvatele v nelehké situaci,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. „Podnik daruje domácnostem celkem tři tisíce metrů krychlových převážně smrkového dříví. Jedna domácnost obdrží až deset metrů krychlových, které jim dopravíme ve dvou a vícemetrových kládách. Zájemci se mohou hlásit na radnicích svých obcí,“ dodal.

Zářijové povodně způsobily na severu Moravy rozsáhlé škody, včetně zničených lesních porostů, cest a vodních toků. Lesy ČR odhadují škody na 3,2 miliardy korun. Největší škody zaznamenaly lesy v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Obnova poničené krajiny potrvá minimálně dva roky a jen do nejnutnějších oprav plánují Lesy ČR investovat 130 milionů korun ještě v letošním roce. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v Česku. 

 

 

Další články