Zde může být vaše reklama.

ZÁCHRANÁŘI V AKCI Sebevrah na jeřábu, zraněný v lomu. Hasiče čekal lezecký maraton

Sebevrah na jeřábu, zraněný v lomu. Hasiče čekal lezecký maraton

foto: HZS OK

30. 05. 2024 - 20:22

Šumperk – Pořádné zabrat dostaly před pár dny vybrané oddíly hasičů – lezců z Šumperku a Jeseníku. Během 24 hodin je čekala záchrana čtyř osob na čtyřech místech ve velmi složitých podmínkách. Lezecký maraton je speciální cvičení, které musí záchranáři absolvovat aspoň jednou do roka.

„Nejprve zachraňovali sebevraha, který chtěl skočit z jeřábu v jednom z lomů v Rychlebských horách. Velmi náročnou záchranu pomocí lanových technik ztěžovala velká hloubka – z ramene jeřábu na hladinu lomu by se dalo naměřit až 70 metrů. Podmínky výcviku komplikovalo i deštivé počasí, kvůli němuž kovová konstrukce velmi klouzala,“ popsala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Hasiči také zachraňovali pomocí tyrolského traverzu (vodorovného přemostění) zraněného turistu z lomu a v noci hledali zbloudilého muže ve stržích okolo Rejvízu. Lezecký maraton pak zakončili transportem zraněného turisty u Horních Skorošic, kde využili lanové přemostění přes místní vodní tok.

Lezecký maraton je výjimečný svou časovou, technickou i fyzickou náročností. Hasiči musejí stihnout co nejvíce lezeckých technik a záchranných postupů i s využitím první pomoci. Vystřídají při něm různá stanoviště a na každém z nich je čeká jiný scénář, s nímž se mohou setkat také při ostrých zásazích. Mnoho námětů bylo inspirováno právě skutečnými událostmi.

Další články