Zde může být vaše reklama.

NEBEZPEČNÉ LESY Pozor! Zákaz vstupu do Pomoraví, nebezpečí téměř všude

Pozor! Zákaz vstupu do Pomoraví, nebezpečí téměř všude

foto: Město Litovel

25. 09. 2024 - 12:15

Litovel – Až do konce října by se neměli lidé vydávat do některých částí Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Ještě minulý týden byly rozsáhlé oblasti kolem řeky Moravy zaplaveny velkou vodou a v důsledku toho nyní hrozí na podmáčené půdě pád stromů.

 

"Na žádost Lesů České republiky byl vydán dočasný zákaz vstupu do lesů CHKO Litovelské Pomoraví s platností do 31. října. Zákaz vstupu do lesa je vydáván z důvodu množství stromů s rizikem nekontrolovaného pádu, poškozených komunikací, podmáčeného půdního povrchu, což je způsobeno následkem povodně. Opatření obecné povahy je vydáváno v zájmu zdraví a bezpečnosti návštěvníků lesa," informovala občany na svém webu litovelská radnice. Zákaz platí pro katastrální území obcí Střeň, Unčovice, Pňovice a Mladeč. 

Správci lesů nedoporučují vstup ani do dalších oblastí, které zasáhly před pár dny přívalové srážky a rozsáhlé záplavy. Vojenské lesy upozorňují například na oblast kolem Mikulovic na Jesenicku a Lipníku na Přerovsku. Lesy ČR pak varují před vstupem do všech lesních porostů v Jeseníkách a Beskydech.

„Nakloněné, zlomené a vyvrácené stromy, utržené svahy, nánosy hlíny na lesních cestách. Takový je stav lesů na mnoha místech v zemi. A protože se tam z podmáčené půdy stromy stále vyvracejí, v lesích není bezpečno. Buďte prosím opatrní při vstupu do lesů i mimo lokality se zákazem. Pád stromů hrozí zejména za větru prakticky kdekoliv v ČR,“ upozorňují Lesy ČR.

 

Další články