Zde může být vaše reklama.

NEBEZPEČNÝ HMYZ Odborníci varují před aktivitou klíšťat

Odborníci varují před aktivitou klíšťat

foto: Archiv

03. 07. 2024 - 11:30

Pokud se chystáte na houby do lesa nebo na procházku po louce či v parku, nepodceňujte nebezpečí vážných nemocí způsobených klíšťaty. Právě v těchto dnech odborníci varují před vysokým rizikem nákazy, protože tento druh hmyzu má nejlepší podmínky pro život a rozmnožování. To platí i pro Olomoucko, Prostějovsko a Přerovsko. Česká republika je v současné době zemí s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v celé Evropské unii.

 

Mírná zima a následné teplé a vlhké počasí je ideálním obdobím pro vysokou aktivitu klíšťat. Experti kromě očkování proti klíšťové encefalitidě mají pro lidi řadu doporučení: „Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat,“ varují na portálu Českého hydrometeorologického ústavu.

Klíšťata přenášejí nejrůznější onemocnění, mezi nejobávanější patří borelióza a klíšťová encefalitida, které je celosvětově hlášeno 10 až 15 tisíc případů ročně. A Česká republika patří bohužel mezi země s vysokým výskytem případů. V roce 2023 jich bylo 509, o rok dříve dokonce 697. Inkubační doba obvykle činí 7 až 14 dní od nakažení. Specifická léčba neexistuje, lékaři tak pouze zmírňují příznaky. Klíšťová encefalitida může způsobit dlouhodobé zdravotní následky, v nejhorších případech může skončit i fatálně. Proti chorobě je možné se očkovat.

„Očkovat se můžete nechat po celý rok, a to u praktika, pediatra nebo ve specializovaných očkovacích centrech.  Chránit by se měli jak děti, tak dospělí bez ohledu na region, ve kterém žijí. Zejména pak senioři nad 60 let a oslabení jedinci, u kterých může mít onemocnění vážnější průběh,“ říká lékařka Kateřina Šédová s tím, že se vzrůstajícím věkem obvykle stoupá také závažnost průběhu onemocnění.

 

Další články