Zde může být vaše reklama.

Obrazem Hladiny řek na Jesenicku atakovaly II. povodňový stupeň

Hladiny řek na Jesenicku atakovaly II. povodňový stupeň

foto: HZS

02. 09. 2020 - 06:01

Včerejší vydatné srážky, které do Česka dorazily se studenou frontou způsobily zvýšení hladiny vodních toků. Na Jesenicku některé vodní toky atakovaly I. i II. stupeň povodňové aktivity. V nejkritičtějších místech hasiči monitorovali situaci, aby mohli včas zasáhnout.

Preventivně hasiči také zajistili větší zásobu a následnou distribuci protipovodňových hrází. "I přes to, že byla dopoledně ČHMÚ zrušena výstraha na vydatné srážky v celém OLK, později opět naskočila pro okres Jeseník výstraha na povodňovou bdělost. Profesionální i dobrovolní hasiči jsou již v terénu. Místa vykazující nebezpečí preventivně kontrolují, pročišťují odtoky ke kanalizacím či jiné naplaveniny apod."uvedli hasiči Olomouckého kraje na svém twitterovém účtu.

Hasiči zasahovali na několika místech. "V České Vsi, Písečné je v tuto chvíli řešena distribuce pytlů s pískem a návazně řešíme výstavbu ochranných hrází. V Žulové hrozící nebezpečí zaplavení rodinného domku hasiči v krátkosti vyřešili pročištěním odtoku do kanalizace. V Písečné voda z polí rovněž ohrožovala domácnosti, hasiči i zde budovali hráze z pytlů s pískem. Ve Staré Červené Vodě došlo k přelití u právě rekonstruovaného mostu, i zde jsou hasiči na místě a situaci preventivně monitorují," okomentoval výjezdy hasičů tiskový mluvčí Zdeněk Hošák.

Krátce před desátou hodinou večer se situace začala uklidňovat. "Všechny rizikové hladiny toků kulminovaly, klesají - jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů se postupně vrací zpět na své základny. Dle informací není již očekáván vydatnější déšť," informovali o vývoji událostí hasiči.

Další články