Zde může být vaše reklama.

BRAVO, ZÁCHRANÁŘI! Dělníci viseli několik hodin v obří trubce vodní elektrárny

Dělníci viseli několik hodin v obří trubce vodní elektrárny

foto: HZS OK

17. 06. 2024 - 12:44

Dlouhé stráně – Kdybyste si museli vybrat, jakou krizovou situaci chcete zažít, určitě byste nešli do příhody, která se stala o víkendu čtyřem dělníkům v přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně v Jeseníkách. S nebožáky se při provádění nátěrů v jednom potrubním tubusu převrhl zavěšený vozík a parta zůstala viset nad propastí hlubokou několik stovek metrů. Díky spolupráci s hasiči a záchranáři, kteří se na podobné krizovky připravují, nakonec vše dopadlo dobře a muži po několika hodinách skončili bez zranění na pevné zemi

„V neděli krátce před devátou hodinou přijala linka tísňového volání informaci o incidentu z objektu elektrárny Dlouhé stráně při provádění nátěrů, přesněji zaseknutém a převráceném vozíku v přivaděči vody do horní nádrže, odhadem cca 300 metrů od vstupu,“ informoval mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. Velkým štěstím bylo, že před pár dny cvičili hasiči z Šumperku zásah právě ve vodní elektrárně a díky tomu se dovybavili potřebným materiálem a sladili postupy.

K místu ihned vyjely posádky s lezeckou technikou ze Šumperku, návazně posílené dalšími specialisty lezci a technikou ze stanic Jeseník a Olomouc. K místu rovněž vyrazili záchranáři Horské služby. Operace byla rozdělena na dvě etapy. „Jednalo se o časově velmi náročný incident, při které se pomocí speciální techniky spouštěli naši lezci do tubusu. Téměř po třech hodinách se nám podařilo dostat do bezpečí dva dělníky. Stejným postupem spuštěním jsme po další hodině do bezpečí dostali i zbylé dva muže. Z preventivních důvodů byli všichni převezeni do nemocnice k lékařské kontrole,“ konstatoval Hošák.

O vystresované dělníky se na místě postaral také psycholog, protože muži strávili hodiny v nejistotě, při nízkých teplotách a nepřirozené poloze. Experti ze záchranných složek, vedení firmy i policie nyní zjišťují, proč a jak situace vznikla. „Dle vyjádření zasahujících hasičů při vizuální kontrole dopravníku došlo s největší pravděpodobností k technické závadě,“ doplnil mluvčí.

 

Další články