Zde může být vaše reklama.

Zlepšení dopravní situace V Prostějově budou křižovatky řídit chytré kamery

V Prostějově budou křižovatky řídit chytré kamery
Ilustrační foto

foto: Pixabay

04. 05. 2020 - 06:02

Vedení Prostějova se snaží vyřešit dlouhodobě náročnou dopravní situaci ve městě. Denně jím projede okolo 15 tisíc aut a během špičky jsou komunikace ve městě přetížené. Proto nechalo město situaci posoudit odbornou firmou a na základě vyhodnocení budou nainstalovány chytré kamery, které budou řídit nejvytíženější křižovatky.

Chytré kamery dokážou přizpůsobit chod semaforů podle aktuálními množství aut a jestliže je v jednom směru více aut, semafory se přepnou. Nejdříve by měly být chytré kamery nainstalovány na křižovatce v ulici Olomoucká, kde se kříží s vnitřním okruhem.

„Upravíme také spínací plány semaforů a světelné zařízení v ulici Újezd doplníme o videodetekci a koordinaci s ostatními křižovatkami pomocí takzvaných DCF hodin,“řekl pro idnes náměstek přimátora Jiří Pospíšil. Jestliže se systém osvědčí, vybaví chytrými kamerami i další křižovatky.

Z odborného posudku firmy vyšlo také najevo, že doprava se od posledních let změnila, a proto se musí změnit i spínací doby semaforů. Například provoz ve směru bývalého OP je výrazně nižší, nebo se změnila doba špičky ve směru na průmyslovou zónu.

Celkové náklady jsou vyčísleny na 320 tisíc korun.

Další články