Zde může být vaše reklama.

KOUPÁNÍ V LAGUNĚ? V Přerově čistí přírodní koupaliště Velká Laguna

V Přerově čistí přírodní koupaliště Velká Laguna

foto: prerov.eu

04. 07. 2024 - 10:41

Další krok k tomu, aby Přerované mohli využívat k relaxaci přírodní koupaliště Velká Laguna, udělala tamní radnice. Ta již od roku 2020 do vody jezera nechává aplikovat speciální přípravek, který snižuje množství organického bahna. Za jeden rok se tak díky látce snížil sediment o 1800 metrů krychlových hmoty, což odpovídá 220 plně naloženým náklaďákům. Zároveň se zkoumalo, jaký vliv má prostředek na život pod vodou.

„Celá lokalita je oblíbenou relaxační zónou Přerovanů – chceme, aby kvalita vody byla skutečně taková, aby se zde do budoucna mohli bez problémů koupat a využívat areál naplno. Proto jsme přistoupili ke třetí etapě aplikace přípravku, která nás přijde na necelých 220 tisíc,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Přípravek zvyšuje množství kyslíku a naopak snižuje obsah dusíku a jednobuněčných řas ve vodě. Podle výrobce je směs biologicky odbouratelná, takže nemá negativní vliv na živočichy, ani na rostliny. Celý proces musel ale nejprve povolit Krajský úřad a Povodí Moravy. O samotnou aplikaci se postarali přerovští rybáři. Město také oslovilo odbornou firmu, která by měla ověřit míru účinnosti bakteriální směsi a její vliv na životní prostředí a současně navrhnout další opatření.

 

Další články