Zde může být vaše reklama.

Přerov chystá rekonstrukci dvou domů na Masarykově náměstí

Přerov chystá rekonstrukci dvou domů na Masarykově náměstí

foto: Přerov.eu

08. 01. 2021 - 16:00

I přes následky koronavirové krize, která se odrazí v rozpočtu města Přerova, se chystají dvě důležité opravy domů na Masarykově náměstí. Zástupci města chtějí opravou těchto domů oživit původní historické centrum Přerova.

Oprava čeká Blažkův dům a Emos

Prvním z domů, který by se v letošním roce měl dočkat opravy, je budova ze šedesátých let dvacátého století, která sídlí na adrese náměstí TGM 16. Jde o dům, který Přerované znají jako Emos. Objekt má znaky architektury typické pro socialistické stavby a modernizace ho má proměnit v sídlo magistrátu. To se letos povede minimálně na papíře.

„Máme za sebou workshop s pěti ateliéry, které jsme vybrali. Do konce ledna nám architekti představí své návrhy, jak by objekt mohl vypadat – a my se rozhodneme pro jeden z nich,“ řekl primátor Měřínský. Pokud se vše zdárně podaří, realizace by mohla přijít už příští rok.

Druhou budovou, která čeká rekonstrukce, je takzvaný Blažkův dům, který prošel zásadnější rekonstrukcí ještě v předminulém století, konkrétně v roce 1881. Po velké opravě by uvnitř mělo vzniknout unikátní centrum pro začínající podnikatele, kteří by rádi v Olomouckém kraji svůj byznys teprve rozjeli, případně už podnikají.

„V tuto chvíli se připravují podmínky pro výběr zhotovitele stavebních prací, který zajistí opravu domu, jenž nepřijde o svůj dobový ráz. Do rekonstrukce a vybavení půjde zhruba 80 milionů korun, na investici žádáme dotaci z evropských zdrojů,“ řekl primátor Měřínský.

Hotovo by mělo být v roce 2023, pak už se budou moct nastěhovat všichni, kteří potřebují pracovní prostor a nevyhovuje jim práce z domova. Součástí vybavení domu budou kancelářské prostory spolu s nábytkem i technikou. V plánu je i zasedací místnost, konferenční sál a vybavená dílna se stojanovou vrtačkou, bruskou, řezačkou plastů, ale třeba i 3D tiskárnou a speciálním šicím strojem.

Jasno už mají radní také v tom, jak by měl dům po rekonstrukci vypadat. „Dům bude mít světlou fasádu a kvalitní dřevěná tmavohnědá okna, štuky budou opraveny a zachovány,“ doplnila primátorova náměstkyně Hana Mazochová. Na střechu přijde cihlově červená keramická taška.

Další články