Zde může být vaše reklama.

NÁPRAVA ŠKOD Kraj pomůže lidem ze zatopených obcí, vznikla i sbírka

Kraj pomůže lidem ze zatopených obcí, vznikla i sbírka

foto: HZS Olomouckého kraje

03. 07. 2024 - 15:37

Několik obcí na Přerovsku, které během minulého týdne poničila dvakrát blesková povodeň, nezůstanou bez pomoci. Postižené vesnice, kterými jsou zejména Kladníky, Hradčany, Hlinsko a Šišma, se dočkají podpory Olomouckého kraje. Dobrovolný svazek obcí Moravská brána vyhlásil také sbírku pro veřejnost. První finanční pomoc byla lidem nabídnuta ovšem ihned po řádění přírodních živlů.

„Jsem si jistý, že si v Olomouckém kraji musíme v případě podobné nouze pomáhat. Společně se starosty zasažených obcí i zástupci hasičů jsme přímo na místě řešili možnosti, jak vytopeným obcím co nejrychleji pomoci,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Velká voda se vesnicemi prohnala minulý týden a poškodila více než stovku nemovitostí. Zanechala také škody na obecní infrastruktuře – silnicích, vodních korytech nebo na kanalizační síti. Největším problémem byly obrovské nánosy bahna, které se splavilo z okolních polí.

Hasiči i místní firmy přispěchali na pomoc se speciální technikou a pomoci teď mohou i všichni ostatní, kteří mají srdce na pravém místě. Krajskému úřadu Olomouckého kraje se totiž podařilo v rekordně krátkém čase zajistit vyhlášení veřejné sbírky. Lidem jejichž majetek byl poškozen, nabízely hned po povodni místní samosprávy zajištění dávky v hmotné nouzi z úřadu práce.  

„Na transparentní účet 6643821379/0800 mohou lidé posílat finanční dary, které zamíří přímo do postižených obcí. Zapojit se může opravdu každý – lidé, ale například i firmy. Účet bude přístupný do konce roku,“ dodal hejtman Suchánek. 

 

Další články