Zde může být vaše reklama.

Otakar Štěpán Bačák - Vídeňský koš: proč vymýšlet vymyšlené?!

Otakar Štěpán Bačák - Vídeňský koš: proč vymýšlet vymyšlené?!

foto: archiv hnutí spOLečně

15. 09. 2022 - 10:54

Hnutí spOLečně se věnuje veřejnému prostoru od okamžiku svého vzniku. Jestli lze jmenovat nějaké jedno ústřední a jednotící téma naší existence, je to právě veřejný prostor. Sázíme v ulicích stromy a byli jsme to my, kdo s tímto tématem do Olomouce přišel. Snažíme se ve městě pravidelně uklízet, a to nejen před volbami, ale dělo se tak po celé čtyři roky, co jsme s vámi.

Z úklidovek ovšem kromě čistých autobusových zastávek a shrabaných odpadků, které na místě mnohdy nepovšimnutě ležely léta, nicméně vyplynula i celá řada velmi praktických poznatků. A jedním z nejzávažnějších je problematika odpadkových košů ve městě. Není to maličkost, protože takový koš, pokud se jenom malinko vylepší, dokáže neuvěřitelné věci.
Při své nedávné návštěvě Vídně jsem jejich odpadkové koše studoval v ulicích velmi bedlivě. Protože právě Vídeň je daleko za svými hranicemi pověstná právě vysoce kvalitní péčí o veřejný prostor, a má dokonce zvláštní městský odbor veřejného prostoru, který systematicky a správně řeší to, co v jiných městech jenom plyne. Tedy: ve Vídni je odpadkových košů víc, ale především jsou umístěny tam, kde jsou skutečně potřeba. Hlavně ale, nad vídeňským odpadkovým košem někdo skutečně přemýšlel. Na každém z nich je nalepeno telefonní číslo na popeláře, na které lze zavolat, pokud je koš plný. A pak ta hlavní věc - každý vídeňský odpadkový koš má nahoře uzavíratelný popelníček na cigaretové nedopalky. Ty se tak neválí všude okolo. Maličkost, ale vysoce funkční.
 
Opravdu bych si přál, abychom podobné koše měli i v Olomouci, protože proč vymýšlet vymyšlené. Občas se stačí inspirovat u sousedů. To řešení se mi líbí i proto, že vlastně nikoho nic navíc nestojí; zkrátka a dobře až nám v Olomouci doslouží koš a byl by stejně vyměněn, nahradíme ho právě tím "vídeňským". Co říkáte? Byl bych nesmírně rád, kdyby se díky tomuto příspěvku rozpoutala nějaká diskuse. Snad mi v ní dáte za pravdu.

Další články