Zde může být vaše reklama.

PŘEKVAPENÍ VOZÍČKÁŘI Za parkování teď v Olomouci musí platit invalidé i elektromobily

Za parkování teď v Olomouci musí platit invalidé i elektromobily

foto: Google Maps

30. 09. 2023 - 23:45

Změny v parkovací politice Olomouce komentují lidé zejména z pohledu dopadu na většinovou populaci, tedy na běžné řidiče standardních vozidel. Novinky se ale týkají i minorit, jako například hendikepovaných řidičů, kteří jsou držiteli karty ZTP.

V Olomouci doposud platilo, že řidič vozidla, které přepravuje zdravotně postiženou osobu, tedy držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, je osvobozen od placení parkovného. Dnes je formulace přísnější: „Pro potřeby tělesně postižených občanů jsou v zónách placeného parkování vyhrazena stání pro ZTP. Tato parkovací stání jsou rozmístěna po celém území zón s ohledem na to, kde lze očekávat zvýšený pohyb tělesně postižených občanů. Parkování na těchto místech je pro držitele průkazu ZTP, jejichž vozidlo je označeno parkovacím průkazem O7, bezplatné,“ uvádí radnice na webu o parkování. Na jakémkoliv jiném místě ale musí řidič takového auta parkovné uhradit, což dříve neplatilo.

Pro zdravotně postižené jsou tedy dnešní pravidla přísnější. Důvod je přitom spíše technický než ideový – vůz městské policie se čtecím kamerovým systémem umí vyhodnotit pouze to, zda dané auto má nebo nemá parkovné zaplaceno. To, zda v něm sedí držitel průkazu ZTP, už systém nevyhodnotí. Pokud auto stojí na vyhrazeném místě, kterých je ale v centru jen omezený počet, pak jej systém městské policie neřeší. Na jakémkoliv jiném místě je vůz s hendikepovaným člověkem zcela roven každému jinému autu a platit musí. 

"Tak to je tedy nepříjemná novinka, protože těch vyhrazených míst není dost. A věřte mi, že když je člověk na vozíčku, nejezdí většinou do města jen tak pro radost, ale protože potřebuje nezbytně něco vyřídit nebo jít k lékaři," říká Eva B., která je sama držitelkou průkazu ZTP/P.  

Výhody se v řadě zemí vztahují k elektromobilům, aby zohlednily jejich vstřícnost k životnímu prostředí. V Olomouci ale musí za parkování platit majitelé aut s ekologickým pohonem úplně stejně jako kdokoliv jiný. „V rámci zón placeného parkování je na elektromobily, hybridy či jakákoliv jiná vozidla poháněná alternativním palivem v rámci systému parkování pohlíženo stejně, jako na vozidla s klasickým spalovacím motorem. Důvodem je, že vozidlo zabírá parkovací stání nezávisle na tom, jaký má pohon,“ vysvětluje radnice. 

Další články