Zde může být vaše reklama.

Výsadbu stromů na Masarykově třídě komplikují nezakreslené sítě

Výsadbu stromů na Masarykově třídě komplikují nezakreslené sítě

foto: Lukáš Blokša

18. 11. 2020 - 11:10

Na Masarykově třídě dnes mělo dojít k vysazení 13 stromů, které měly vrátit alespoň kus zeleně do prostor této olomoucké spojnice mezi historickým centrem a vlakovým nádražím. Při výkopových pracích se ale celá situace zkomplikovala, pracovníci narazili na kabely sítí, které neexistovaly v žádných nákresech.

"Zahradníci o víkendu vykopali výsadbové jámy a volali mě k situaci, kdy objevili tři kabely. Dva z nich nejsou pod proudem, třetí, neznámý, pod proudem je. Správci sítí, kteří byli obesláni, by sem dnes měli dorazit a vyjádřit se, zda jde o jejich, ve dvou případech dokonce pohřbenou, síť jedná," uvedla Jitka Štěpánková, vedoucí odboru městské zeleně.

Podobná situace není podle Štěpánkové výjimečná.

"Jako vlastník pozemku při výkopech často narážíme při výsadbě stromů na situaci, kdy jsou tam uložené buď odpojené sítě drátů, nebo potrubí. Ty jsou mrtvé, ale bohužel ponechané v zemi. Tyto sítě nám pak komplikují výsadbu," řekla Štěpánková.

O kabely už se přihlásili možní vlastníci. Telematika Českých drah a ČEZ.

"Pokud se ukáže, že dva mrtvé kapely jsou od telematiky, donutíme vlastníka, aby je odpojil a vykopal, aby mohla výsadba proběhnout," uvedla Štěpánková.

Samotné město tak v současné době i podle vývoje situace zvažuje několik variant pokračování výsadby.

"Studie, kterou jsme se chystali naplnit, má dvě varianty. Při první by šlo o vysázení stromů přímo do terénu. Tato etapa měla být bezproblémová, měli jsme dnes vysadit 13 akátů, vhodných do městského prostředí. Jedna z dalších variant je pokračovat touto metodou, kdy v dalším úseku víme, že jsou registrované sítě, ale protože dnes již existuje mnoho technologií, jak je možné sázet do ochranných pásem síťařů, tak pracujeme na tom, abychom seznámili jednotlivé uživatelé sítě s metodami, které se dnes běžně používají," oznámil náměstek primátora Otakar Bačák.

Bačák připustil, že existuje také krajní varianta vysázení jiného typu stromu, které nemají takovou dlouhověkost do velkoobjemových nádob. Výsadba by se ale musela častěji obnovit.

 

Další články