Zde může být vaše reklama.

PRASEČÁK NESMRDÍ? Vepřín z Olomoucka je ve finále ekologické soutěže

Vepřín z Olomoucka je ve finále ekologické soutěže

foto: ZD Unčovice

04. 10. 2024 - 09:38

Unčovice – Mezi dvacítku prestižních projektů soutěže Adapterra Awards, která oceňuje počiny v oblasti hospodaření s energiemi a vodou, se probojovala výkrmna prasat Zemědělského družstva Unčovice. Jediný zástupce Olomouckého kraje v republikovém klání ukazuje, že živočišná výroba se dá provozovat inovativně a s ohledem na dopady klimatické změny.

 

Chov prasat je náročný na energie, spotřebu vody a často s sebou také nese nepříjemný zápach. Farmáři z Litovelska se rozhodli pro řešení, které se dokáže s těmito fakty vypořádat. Stáj pro 2000 prasat je vybavená nejnovějšími technologiemi krmení a větrání a na střeše jsou umístěné fotovoltaické panely.

„Veškerá energie je využita pro vlastní spotřebu stáje, zvlášť pak pro provoz biologické pračky vzduchu,” uvádí k inspirativnímu příkladu Martin Ander z Adapterra Awards, která oceňuje nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu ve městech a krajině. Chytrá pračka pak pomocí bakterií rozkládá amoniak a čistí vzduch vycházející ze stáje. Odstraňuje nejen štiplavý čpavek, ale také prach, další pachové látky a patogenní organismy.

Celý systém funguje bez bateriového úložiště. Fotovoltaika celkově pokryje přibližně 40 % roční spotřeby elektrické energie. Další chytré řešení představuje schraňování dešťové vody do povrchových lagun vedle stáje. To snižuje závislost na podzemní či pitné vodě.

Moderní technologie umožňují dobré životní podmínky pro zvířata a zároveň nejsou náročné na personální obsazení. Výstavba nové stáje vyšla na 33, 9 milionu korun, které Zemědělské družstvo Unčovice čerpalo z vlastních zdrojů a dotace z Programu pro rozvoj venkova Ministerstva zemědělství. Pořizovací cena samotné pračky vzduchu vyšla na 5 milionů korun. Její použití v Česku je zatím ojedinělé.

Soutěž Adapterra Awards pod záštitou Nadace Partnerství oceňuje projekty, které ochlazují města, šetří energie a pomáhají zadržovat vodu v krajině. Tento rok se přihlásilo 77 subjektů, 20 z nich poslala odborná porota do finále. Jejich přehled naleznete na www.adapterraawards.cz., kde je možné o jednotlivých projektech hlasovat.

 

Další články