Zde může být vaše reklama.

Armáda ČR Velitelství pozemních sil se stěhuje na Hanou

Velitelství pozemních sil se stěhuje na Hanou
Od 3. června už bude sídlit Velitelství v Olomouci (Ilustrační foto)

foto: Ministerstvo obrany

29. 05. 2020 - 14:02

Včera začalo stěhování Velitelství pozemních sil do Žižkových kasáren v Olomouci. Původně Velitelství sídlilo v budově Generálního štábu Armády České republiky v Praze. Důvodem stěhování jsou změny v organizační struktuře armády, s nimi související nárůst počtů příslušníků jednotlivých organizačních celků a potřeba efektivního nakládání s finančními prostředky.

 

„Přesun do Olomouce se aktuálně týká přibližně 140 osob, celkově ale bude velitelství mít na 190 příslušníků. Určené prostory převezmeme do konce prvního červnového týdne. V následujících dnech prověříme funkčnost všech systémů a komunikačních kanálů s nadřízenými i podřízenými celky, stejně jako nastaveného denního pracovního rytmu velitelství tak, aby k 1. červenci 2020 mohlo velitelství zahlásit plnou připravenost k plnění úkolů,“ přibližuje zahájení činnosti v nové posádce velitel pozemních sil brigádní generál Ladislav Jung.

V souvislosti s přechodem armády na třístupňový systém velení a řízení se Velitelství pozemních sil k 1. lednu 2020 rozrostlo o desítky služebních míst. Budova Generálního štábu má omezenou kapacitu, v jejímž rámci je navíc potřeba počítat s prostory pro nově vzniklé Velitelství pro operace.

Přesun do Žižkových kasáren je plánován s minimem finančních prostředků. Celkové náklady na přesun velitelství do Olomouce dosahují částky přibližně 8 miliónů korun. Jedná se o prostory, které jsou po celou dobu armádou využívané a kapacitně velitelství pojmou bez toho, že by již přítomné jednotky musely kasárna opustit. Byly provedeny pouze nezbytné úpravy jako například vymalování, položení nové podlahové krytiny nebo vybavení nábytkem.

Další články