Zde může být vaše reklama.

V Olomouci začne očkování bez registrace, místo bude v Šantovce

V Olomouci začne očkování bez registrace, místo bude v Šantovce
Očkování ve Fakultní nemocnici Olomouc. Tým z nemocnice se bude starat i o chod očkovacího místa v Šantovce.

foto: Archiv FNOL

21. 07. 2021 - 06:00

Také Olomoucký kraj od příštího týdne nabídne místo, kde se budou moct nechat zájemci o očkování proti nemoci covid-19 nechat očkovat bez předchozí registrace. Vzniknout má v Galerii Šantovka, jak potvrdila krajská koordinátorka pro očkování Jarmila Kohoutová, požadavek je v současné době na ministerstvu zdravotnictví.

"Připravujeme očkovací místo, kde bude možné očkovat bez předchozí registrace, zahájení očkování předpokládáme v polovině příštího týdne," potvrdila na dotaz Večerníku Kohoutová.

Vakcíny na místě budou dvě. První z nich bude dvoukolová mRNA vakcína Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech, druhá bude vektorová vakcína od firmy Johnson & Johnson. Ta je pouze jednodávková.

"Vakcín je dostatek, očkovací místo bude v provozu od devíti do devatenácti hodin," doplnila Kohoutová. Personálně bude centrum zajišťovat Fakultní nemocnice Olomouc a bude to ve stejném režimu, jako u jiných očkovacích center. Na místě tak bude i lékař. Počet očkování, které by mohly týmy v jednotlivé dny provést, odhaduje Kohoutová na zhruba 200.

Ministerstvo zdravotnictví také vyhlásilo, že od září skončí bezplatné testování na covid-19, podle Kohoutové to ale zatím nepřineslo zvýšený zájem o očkování. Vyšší zájem podle ní byl jen u dětí ve věku 12 až 15 let. "To souvisí se zkrácením termínu na 21 dní, aby děti byly naočkované do začátku školního roku,“ uvedla krajská koordinátorka očkování.¨

Mluvčí Galerie Šantovka Petr Hlávka Večerníku prozradil, kde se bude očkovací centrum v rámci nákupního centra nacházet. "Očkovací centrum bude umístěno v prvním patře. A to na straně, kde přicházejí návštěvníci z lávky od tržnice. Nacházet se bude kousek od posezení, které je na této straně patra udělané," uvedl Hlávka.

V rámci galerie bude k očkovacímu místu vést přehledný navigační systém, proto by neměl být pro zájemce problém ho najít. Co se týče statistiky proočkovanosti v Olomouckém kraji, ukončenou vakcinaci mělo za sebou k 20. červenci 237 314 obyvatel z 527 342 obyvatel, kteří jsou v kraji relevantní pro očkování.

Další články