Zde může být vaše reklama.

Šťastné novinky ze zoo: Narodila se další klokaní mláďata

Šťastné novinky ze zoo: Narodila se další klokaní mláďata

foto: ZOO Olomouc

20. 10. 2020 - 08:46

Podle mluvčí zahrady se v olomoucké zoo museli snad klokaní matky domluvit. Už mají zase nakoupeno, jak se podle Ivety Gronské v olomoucké zoologické zahradě s oblibou říká. „Vaky tedy jejich prázdnotou rozhodně netrpí. Jen co je opustí odchované mládě, chystá se do něj mládě další," popisuje klokaní nadílku zooložka Libuše Veselá.

Jak probíhá chov v Zoo Olomouc?

Zoo Olomouc má s chovem Klokanů rudých veliké zkušenosti. Pracovníci je zde chovají už od roku 1997. A podařilo se jim odchovat celou řadu mláďat.

"Ještě nikdy se nám však nestalo, že by v průběhu jednoho roku počet odchovaných mláďat byl tak velký. Na jaře opustilo vaky matek 7 mláďat. A další již vystrkují hlavy z vaků. Potrava klokanů v olomoucké zoologické zahradě je rostlinná, avšak různorodá. Čím je nabídka pestřejší, tím jsou klokani spokojenější. Dostávají různé druhy ovoce a zeleniny, především listové, velmi rádi mají například rajčata. Krájíme jim měkké bílé nebo cereální pečivo, dále dostávají granule, ovesné vločky, seno, zelené krmení a větve na okus," řekla mluvčí olomoucké zoologické zahrady Iveta Gronská.

Kdo je Klokan rudý?

Klokan rudý ve své domovské Austrálii žije v počtu cca 5-12 milionů jedinců. Svůj český název získal zejména od rudého barviva, které samci při vzrušení vylučují žlázou na hrudi. Klokan dosahuje rychlosti 50 až 70 km/h, rekordní skoky mohou být až 10 m dlouhé a 2 až 3 m vysoké. Pro pomalý pohyb používá chůzi "po pěti", kdy mu coby pátá končetina vydatně napomáhá jeho mohutný ocas. Aktivní bývá převážně nad ránem a za soumraku, kdy se živí spásáním trávy, nejteplejší část dne tráví obvykle odpočinkem ve stínu stromů. Klokani rudí žijí ve stádech.

"Pokud je ve skupině více samců, perou se, přičemž protivníci jeden druhého drží předními končetinami a současně zadníma nohama proti sobě kopou, takže v určité fázi tohoto pohybu samci doslova stojí na ocase. V zadních nohách mají obrovskou sílu. V případě setkání se s agresivním klokanem se doporučuje zakleknout na všechny „čtyři“ a tvářit se, že žerete trávu. Samice bývají z bezpečnostních důvodů zbarvené do šeda, samci jsou mohutnější a barevně výraznější – mají rezavě zbarvená záda, břicho a nohy pak světlejší. Na rozdíl od samic je příroda vakem neobdařila," prozradila mluvčí zahrady.

Zajímavosti o klokaních mláďatech

Mládě po narození bývá veliké okolo 2 cm a musí vlastní silou vyšplhat po ocase matky do vaku na břiše, v němž prodělává, jako v inkubátoru, další růst. Se srostlými koutky úst se přisaje k bradavce, která zduří, takže se od bradavky nemůže odtrhnout. Samice však žádné šestinedělí nedrží a většinou se brzy po porodu opět páří. V děloze tedy vznikne další embryo, které má pozastavený vývoj do doby, než první mládě asi po 8 měsících opustí vak. Pak zárodek ve svém vývoji pokračuje, a po porodu se přesouvá do vaku. Samice tak může mít současně 3 mláďata - jedno skáče okolo ní, druhé je ve vaku a třetí v embryonálním stádiu v děloze.

Další články