Zde může být vaše reklama.

Probouzení netopýrů: buďte při tom, když noční tvorové ožívají

Probouzení netopýrů: buďte při tom, když noční tvorové ožívají

foto: caves.cz

15. 03. 2023 - 12:05

Chcete se dozvědět něco zajímavého o tajemných netopýrech? Zajímá vás, jak vypadá odborný výzkum těchto zajímavých nočních létajících savců? Chcete vidět netopýra zblízka? Správa jeskyní České republiky ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR zve na tematicky zaměřené prohlídky Javoříčských jeskyní s názvem PROBOUZENÍ NETOPÝRŮ.

Na netopýry se můžete přijít do Javoříčských jeskyní podívat v sobotu 25. března v 10 a ve 13 hodin. Netradiční prohlídka jeskyně s průvodcem seznámí zájemce s množstvím zajímavostí ze života těchto tajemných živočichů. Každý účastník obdrží v ceně vstupenky malý suvenýr.

Akce se koná za každého počasí. Je dobré nezapomenout na teplé oblečení. V jeskyních je 8 °C a zájemci tam stráví necelé dvě hodiny. Kapacita jeskyní je omezena, proto je nutné se na prohlídky předem objednat na čísle 730 575 924 nebo e-mailem na javoricko@caves.cz

Podle organizátorů je akce vhodná pro dospělé a odrostlejší děti (6 a více let).

Javoříčské jeskyně jsou v současnosti největším známým zimovištěm netopýrů a vrápenců celé České republiky. Odborníci létající savce v podzemí pod národní přírodní rezervací Špraněk systematicky monitorují přes 30 let - od roku 1989. První zmínka o netopýrech v této lokalitě pochází od pražského zoologa – entomologa a zakladatele chiropterologie Friedricha A. Kolenatiho z roku 1856. Popisuje, že mu netopýry z „vápencové jeskyně u Bouzova“ 16. ledna dodal lesní geometr Schrodt. (Více info: www.casopis.ochranaprirody.cz/vyzkum-a-dokumentace/monitoring-letounu-v-javoricskem-krasu-probiha-souvisle-jiz-30-let)

V uplynulém roce 2022 si téměř šestikilometrové Javoříčské jeskyně s bohatou běloskvoucí výzdobou blízko hradu Bouzova, z nichž 790 metrů je přístupno turistům, prohlédlo 39 768 návštěvníků. Během března průvodci zvou ve všední dny na dvě prohlídky – vždy v 10 a 13 hodin. Od 1. dubna začne hlavní sezona, kdy bude otevřeno od úterý do neděle od 10:00 do 16:00.  Obdobně ve všední dny v 10 a ve 13 hodin mají v březnu otevřeno i nedaleké Mladečské jeskyně v národní přírodní památce Třesín u Litovle.

Další články