Zde může být vaše reklama.

Otevřená radnice: Proč se zase opravuje cesta na náměstí Hrdinů?

Otevřená radnice: Proč se zase opravuje cesta na náměstí Hrdinů?

foto: Archiv redakce

26. 07. 2020 - 12:00

Máte otázku na olomoucké radní? Chcete aby na ni veřejně odpověděli v Hanáckém Večerníku? V rámci seriálu "Otevřená radnice" vaše dotazy rádi předáme. Své dotazy posílejte na mail otevrenaradnice@hanackyvecernik.cz.

Vrátí se na věž radnice i zvony? Lukáš N.
Odpovídá primátor Mirek Žbánek

Nikoliv, cymbály se na věž vracet nebudou. Podle odborníků, kteří rekonstrukci věže připravovali a provádějí, už cymbály neplnily svou původní funkci a ve věži tak vlastně byly zbytečně ukryty. Většina lidí o nich ani neměla tušení. V průběhu rekonstrukce proto padlo rozhodnutí nechat tyto starobylé nástroje odborně zrenovovat, což se již stalo, a následně je na radnici vystavit tak, aby si lidé mohli tento krásný doklad umělecké zručnosti našich předků prohlédnout na vlastní oči. Považuji to za rozumné řešení, čas z radnice oznamují zvony orloje. Původní projekt z roku 2018 s navracením cymbálů ani nepočítal, a pokud bychom chtěli teď reagovat na mediální diskusi, kterou někteří jednotlivci rádi oživují, znamenalo by to prodloužení opravy o dlouhé měsíce, riziko ztráty dotace a náklady v řádu jednotek až desítek milionů korun z městské kasy. Cymbály nezmizí a třeba se za další desetiletí někdo rozhodně je na věž vrátit. Do té doby budou viditelnou ozdobou radnice…

Proč se zase opravuje cesta na náměstí Hrdinů? Marie H.

Odpovídá náměstek primátora Martin Major

Jedná se o postupnou rekonstrukci celé plochy křižovatky, jejíž součástí je mimochodem i rekonstrukce komunikací a mimořádně složitého tramvajového křížení včetně trakčního vedení. Rekonstruovat ji najednou by bylo mimořádně náročné jak finančně, tak i organizačně, a znamenalo by to uzavření křižovatky na velmi dlouhou dobu, což zejména z hlediska nutnosti zachování tramvajového provozu je nepředstavitelné. V této fázi zvyšujeme nivelitu nástupního ostrůvku zastávky MHD tak, aby mohli do tramvají pohodlně a bezpečně nastupovat a vystupovat i vozíčkáři, a současně s tím je nutné upravit i niveletu vozovky. Výsledkem má být místo, komfortní pro cestující. Letošní etapu navíc termínově koordinujeme s prázdninovým obdobím a opravou ve vedlejší ulici 8. května, takže je zde menší provoz. 

Další články