Zde může být vaše reklama.

PRVNÍ SHRNUTÍ Olomouc povodně ustála, výjimkou je zaplavený Chomoutov

Olomouc povodně ustála, výjimkou je zaplavený Chomoutov

foto: Hasiči v Litovli | HZS Olomouckého kraje

17. 09. 2024 - 19:16

Obyvatelé nové čtvrti Chomoutova, která leží při vjezdu do obce z Olomouce, měli z hrozící povodně pořádný vítr. Olomoucká radnice totiž na modelové mapě, která předpovídala rozliv řeky Moravy, označila právě jejich čtvrt, kde žijí zejména mladé rodiny, jako zaplavenou. „Na místě zůstali jen chlapi, ženy s dětmi jsme poslali na bezpečnější místa. Pondělní odpoledne, večer i noc jsme drželi hlídky. Voda zůstala pár desítek centimetrů pod hrází a černý scénář se nenaplnil,“ řekl Hanáckému Večerníku jeden z obyvatel čtvrti.

O takovém štěstí však nemohli mluvit občané, kteří mají domy v níže položené části Chomoutova, zejména směrem od mostu přes Moravu ke Štěpánovu. Přesto, že se s velkou vodou se potýkaly desítky domácností a někteří lidé byli evakuováni, město považuje celkovou protipovodňovou ochranu města za účinnou. „Ukázalo se, že protipovodňová ochrana tak, jak byla napočítaná, postavená, tak zafungovala poměrně přesně,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Dalším kritickým místem Olomouce byla její jižní strana, tedy Nové Sady. Voda se zde vylila na několika místech z korat, nicméně nezasáhla obytné části. Pod vodou byly louky, záplavová plocha na levém břehu řeky či třeba Holický les. Podle svědků bylo na tomto místě možné vidět i plovoucí utopený automobil, který jeho majitel zaparkoval nerozumně u zahrádkářské kolonie.

V některých částech Olomouce v úterý vysoká hladina spodní vody zaplavovala sklepy. „Chceme ale doporučit občanům, aby s případným odčerpáváním vody ze sklepních prostor počkali do poklesu hladiny v řece, jelikož předčasné čerpání by mohlo zapříčinit i narušení statiky domu,“ upozornil primátor města Miroslav Žbánek.

I po kulminaci hladiny platí výstraha, aby se lidé nezdržovali v těsné blízkosti Moravy. Povodňová voda může být kontaminovaná a může také docházet k pádům stromů z důvodu podmáčenosti. „A to přesto, že dle stávajících předpovědí by už několik následujících dní nemělo pršet a situace na toku by se měla uklidnit a voda začít pozvolně klesat,“ uvedl šéf povodňové komise Jan Langr. (pv/mf)

Další články