Zde může být vaše reklama.

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ AKCE Noc vědců: Umělá inteligence i tajný bunkr

Noc vědců: Umělá inteligence i tajný bunkr

foto: Univerzita Palackého v Olomouci

03. 10. 2023 - 11:47

Využívání umělé inteligence, šlechtění rostlin, udržitelný způsob života nebo modely logistických procesů. Nejen za poznáním tajemství těchto oborů a oblastí a nejen na vědecká pracoviště Univerzity Palackého v Olomouci (UP) zve již tento pátek 6. října letošní Noc vědců v Olomouckém kraji. Do programu oblíbené popularizační akce se zapojí vedle již tradiční fakultní nemocnice také Vysoká škola logistiky v Přerově či spolek Geniátor v Hlubočkách a otevřený bude také ještě nedávno tajný bunkr v Přáslavicích.

„Olomoucká Noc vědců patří dlouhodobě mezi tři nejnavštěvovanější v republice, a proto jsme rádi, že i letos můžeme nabídnout návštěvníkům přes sto programových bodů na více než desítce míst. Vůbec poprvé se Noc vědců odehraje i na dalších třech místech Olomouckého kraje, takže si program mohou užít i lidé z okolí Přerova, Hluboček a Přáslavic. Pevně věřím, že věda ve všech jejích podobách nenechá ani letos první říjnový pátek nikoho chladným,“ uvedl hlavní koordinátor Noci vědců v Olomouckém kraji Ondřej Martínek z oddělení marketingu UP.

Vysoká škola logistiky v Přerově zájemce během Noci vědců, jejímž tématem je Tajemství, přesvědčí o tom, že logistika nerovná se jen vytížený kamion. Dospělé jistě bude zajímat, co všechno obnáší cesta balíčku objednaného z e-shopu, a nejen děti potěší rozsáhlé modely kolejišť a vláčků.

Spolek Geniátor zve do kulturního domu v Hlubočkách na konfrontaci pohádkových kouzel s vědou nebo na komentovanou pitvu srdce. V sousedních Přáslavicích bude přístupný dříve tajný vojenský objekt, který byl v době svého dokončení v 70. letech minulého století vybavený nejmodernější telekomunikační technikou a záložními zdroji energie. Odtajněn byl teprve v roce 2016. Na prohlídku, která proběhne zčásti potmě, je třeba se předem přihlásit.  

Tematicky široce rozkročený program nabídne filozofická fakulta, kde bude řeč mimo jiné o barokních ohňostrojích, tajemství run a historických artefaktů či o marketingových hrách z pohledu psychologie. Přírodovědecká fakulta vezme do říše rostlin či za tajemstvími sloučenin kovů nebo kryptografie, na paškál si zdejší odborníci vezmou také lidovou moudrost a babské rady a aula se promění v AFOkino, kde pod hlavičkou Academia Filmu Olomouc budou ke zhlédnutí snímky Krásné tlení a Tajemství trusu.

Ani letos nebudou na Noci vědců chybět oblíbené obří modely vesmírných těles, které budou k vidění před Pevností poznání. Interaktivní muzeum vědy v areálu Korunní pevnůstky nabídne mimo jiné maskované exponáty nebo vycházku za netopýry, zájemci se zde mohou těšit i na fire show a UV instalace a najdou tu relax zónu s hudebním programem.

Program Noci vědců je zdarma, na některé nabízené aktivity je však třeba se dopředu přihlásit. V Olomouci propojí zapojená pracoviště speciální autobusová linka, která bude pro návštěvníky také zdarma. Podrobné informace o uvedených i řadě dalších aktivit na jmenovaných i ostatních fakultách a pracovištích jsou k dispozici na www.nocvedcu.cz.

Popularizační událost Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 s cílem ukázat široké veřejnosti, že věda není nudná, naopak že odborníci na vědeckých pracovištích dělají práci přínosnou všem. Olomouc se na mapu míst, kde se Noc vědců koná, přidala v roce 2011.

Další články