Zde může být vaše reklama.

Miliardáře nebo generála Koho chtějí lidé v Olomouckém kraji za prezidenta?

Koho chtějí lidé v Olomouckém kraji za prezidenta?

foto: weby kandidátů

18. 01. 2023 - 13:56

  

Rozdílné voličské preference menších měst a metropolí jsou už evergreenem naší politiky. Ani během prvního kola prezidentských voleb tomu nebylo jinak. Andrej Babiš ovládl vesnice a malá města, zatímco Petr Pavel dominoval v těch větších. Jinak tomu nebylo ani v Olomouckém kraji. Bývalý předseda vlády získal celkem 132 538 hlasů, zatímco generál ve výslužbě obdržel 99 395 hlasů. Jedna z favoritek kampaně Danuše Nerudová získala méně než 14% klasů a výrazně tak ve volebním kláním pohořela. Navzdory očekávání propadl i kandidát SPD Jaroslav Bašta, který si v Olomouckém kraji věřil.  

 

Po sečtení všech volebních okrsků kraje získal Andrej Babiš 39,6% hlasů. Podpoře se těšil zejména na Jesenicku a Šumpersku, v nejsevernější výspě kraje získal až 46%. Druhý Petr Pavel se dočkal zisku  29,7 %. Bývalý předseda vojenského výboru NATO Babiše dotahoval zejména díky podporovatelům v Olomouci, kde získal 38,7%  a Babiše tak v hanácké metropoli porazil o překvapivých o 8% hlasů. A to i přesto, že je Olomouc v posledních letech baštou hnutí ANO. Statistiky celorepublikově ukazují, že Petr Pavel vítězil ve městech nad 50 tisíc obyvatel. 

Opakuje se tak známý jev z minulých prezidentských voleb, kdy se podpoře menších měst těšil Miloš Zeman, zatímco velkým městům vládl Jiří Drahoš. Druhý zmíněný kandidát se v mezičase před druhým kolem soustředil v kampani právě na venkov. Tým současného kandidáta Petra Pavla prý volí stejnou strategii.  

„Voliči ve velkých městech se pozitivně staví ke kandidátům, jenž mají kladný vztah k tématům Evropské unie, Eura apod. Naproti tomu venkovští voliči preferují spíše politiky, kteří slibují vyřešení sociálních a ekonomických problémů v místě jejich života. To se často projevuje rozdílnými představami o fungování naší země,“ říká sociolog Petr Špůrek.  

  O tom kdo se stane čtvrtým prezidentem ČR rozhodne tedy až druhé kolo, které proběhne ve dnech 27. a 28. ledna 2023.  

 

Další články