Zde může být vaše reklama.

Rozsvícený vánoční strom Budou v Olomouci vánoční trhy? Stále není jasno

Budou v Olomouci vánoční trhy? Stále není jasno

foto: Lukáš Blokša

13. 11. 2020 - 09:05

Olomoucké vánoční trhy přitáhnou každý rok do srdce hanácké metropole tisíce návštěvníků. A to už od samého začátku, kdy se na Horním náměstí rozsvítí vánoční strom, ale i několik dalších týdnů. Návštěvníci si každý rok dávají vynikající punče, mohou poslouchat živou muziku, zabruslit si na postaveném kluzišti, loni se mohli poprvé projet na ruském kole. Vzhledem k letošní situaci kolem pandemie koronaviru ale ani v polovině letošního listopadu, zhruba čtrnáct dní před datem, kdy každoročně probíhá slavnostní zahájení a rozsvícení stromku, není jasno o tom, zda trhy proběhnou.

10. listopadu se na společné schůzi sešli zástupci magistrátu i pořadatele vánočních trhů. O tom, jak jednání dopadlo, informoval Hanácký Večerník Radim Schubert z odboru kultury olomouckého magistrátu.

„Stále čekáme na termín 20. listopadu, respektive na stanovisko vlády k tomu, jestli prodlouží, nebo neprodlouží nouzový stav,“ řekl Večerníku Schubert.

Podle Schuberta záleží také na případných dalších úpravách omezení, které vláda průběžně v rámci boje s koronavirem zavádí. Zástupci magistrátu i pořadatelé pracují s několika možnými variantami, na které se připravují.

„I nadále platí veškerá vyjádření našeho tiskového oddělení a Radky Štědré,“ oznámil Večerníku Schubert.

Jediná věc, o které je momentálně jasno, je vánoční strom. Ten na náměstí určitě bude.

„Rozhodujeme se ze dvou variant a do konce týdne, spíše dříve, bychom měli vědět, odkud strom přivezeme a kdy,“ řekl Schubert.

Situace kolem vánočních trhů, které v letošním roce narážejí na vládní opatření proti šíření pandemie koronaviru, nenechává chladnými ani obyvatele Olomouce. Zeptali jsme se v ulicích, jestli by trhy, v případě, že by se nekonaly, Olomoučanům chyběly. A reakce byly různé.

„Mně budou chybět stánky s punčem, od doby, co bydlím v Olomouci díky studiu na univerzitě, jsem si zvykla každoročně chodit během trhů na náměstí a dávat si u stánků punč. Alespoň je jisté, že nepřijdeme o stromeček,“ prozradila smířlivě studentka Anna.

Na stromeček se těší také starší obyvatelka olomouckého centra, pětapadesátiletá Marie, které však v případě, že se trhy neproběhnou, chybět nebudou.

„Po trzích by se mi nejspíš nestýskalo. Každý rok to bylo hlavně o tom, že se lidé mačkali na Horním náměstí, všude bylo přelidněno, nedalo se hnout. To si v současné chvíli opravdu nedokážu představit,“ krčí Marie rameny.

O tom, zda se lidé mohou kromě stromečku těšit také na další radovánky, které se s olomouckými trhy pojí, například na veřejné bruslení a jízdu na ruském kole, se tak rozhodne v druhé polovině listopadu. Pro více informací o tom, jak to s vánočními trhy vypadá, můžete sledovat náš web.

Další články