Zde může být vaše reklama.

CO SI MYSLÍ POLITICI? ANKETA: Jak nejlépe využít novou olomouckou náplavku?

ANKETA: Jak nejlépe využít novou olomouckou náplavku?

foto: Povodí Moravy, s.p.

29. 03. 2023 - 09:27

Po stavebním dokončení nábřeží Moravy a otevření náplavky v centru města jsou Olomoučané zvědaví také na praktické využití nově vzniklých veřejných prostor. Zeptali jsme se proto na názory olomouckých politiků, zastupujících koaliční i opoziční strany v zastupitelstvu, na jejich názor. Přečtěte si jejich odpovědi.

Anketní otázka zněla: Jak si vy osobně představujete optimální využití náplavky po úplném dokončení všech prací v jejím okolí?

Miroslav Žbánek, primátor Olomouce, ANO 2011

Já vnímám náplavku jako klidovou zónu v centru města, která by ale zároveň měla splňovat požadavky na vícegenerační využití pro nějakou kulturu, oddech a zábavu. Musíme zkrátka najít rovnováhu mezi očekáváním Olomoučanů, kteří chtějí mít náplavku jako kulturní místo setkávání, a potřebami těch, kteří v její blízkosti bydlí.

Tomáš Pejpek, náměstek primátora, hnutí ProOlomouc

Olomoucká náplavka asi nebude hned plná pískových pláží, slunečníků, herních prvků a stánků jako velmi navštěvované náplavky v Paříži či Praze, ale doufám, že se tím směrem vydáme.

Matouš Pelikán, zastupitel, Spolu jsme Olomouc / KDU-ČSL

Primární funkcí náplavky musí zůstat ochrana majetku a zdraví obyvatel Olomouce, tedy ochrana před velkou vodou. Současně, za splnění podmínek daných provozním řádem, však může náplavka plnit i roli rekreační a být místem trávení volného času obyvatel a návštěvníků města. Dokážu si představit provoz mobilního občerstvení, nástupiště pro vyhlídkové plavby či třeba menší koncerty v letních měsících. Takže za mě optimální bude, pokud se podaří sladit obě funkce a vtáhnout řeku do života města.

Jan Holpuch, zastupitel, Spolu jsme Olomouc / ODS

Už od dětství každoročně trávím aspoň malý kousek prázdnin „na vodě“. Řeky zkrátka miluju. Protipovodňové úpravy jsem proto vždycky vnímal nikoliv pouze jako opatření, které má chránit Olomouc před velkou vodou. Je to příležitost vrátit koryto řeky Moravy, po staletí vojensky sešněrované do hradeb vojenské pevnosti, zpátky městu. Jsem rád, že se před lety podařilo tenhle pohled prosadit. Nová náplavka je jedním ze způsobů, jak řeku přiblížit každodennímu životu. Přiznávám, že rodící se provozní řád a navrhovaný režim mi přijde stále dost „vojenský“. Věřím, že prvních pár sezón povede k rozvolnění a že náplavka se stane příjemným místem plným života, hudby a klidně i tance tak, jako to známe z Prahy, Paříže a dalších měst.    

Otakar Štěpán Bačák, náměstek primátora, hnutí SpOLečně

Zapojení řeky do rekreačního života města byl a je jeden z cílů nových protipovodňových opatření. Nové náplavky by tak měly najít využití pro relax obyvatel stejně jako je to tomu například v našich parcích. A je jedno, zda jsou to aktivity osobní, či někým organizované. Každopádně by měly náplavky být využívané a nikoli uzavřené s výstražnými tabulkami. I proto je do správy převzalo od Povodí Moravy město Olomouc a bude se o ně starat.

Viktor Tichák, náměstek primátora, Piráti

Náplavka je velmi zajímavý prostor k setkávání nebo společenským i komunitním akcím, v cestě ale stojí velmi přísná regulace, protože primární funkcí je funkce protipovodňová. V současné době řešíme právní podmínky užívání náplavky v souladu s provozním řádem, využití elektřiny, toalety a další dílčí problémy, které se v průběhu objevují. Věc konzultujeme se zástupci provozovatelů pražských náplavek, kteří si tímto procesem již prošli.

Další články