Zde může být vaše reklama.

TRAGÉDIE PŘI CVIČENÍ Tragická událost na Libavé: jeden mrtvý a osm zraněných vojáků

Tragická událost na Libavé: jeden mrtvý a osm zraněných vojáků

foto: Ilustrační foto: Ladislav Boháč / mapy.cz

17. 06. 2024 - 15:44

DOPLNĚNO! K tragické události došlo dnes dopoledne v prostoru vojenského újezdu Libavá. Ze zatím neznámého důvodu explodovala munice v prostoru trhací jámy Čermná. Při explozi bylo několik lidí zraněno a jeden na místě zahynul. K události došlo během cvičení pyrotechniků.

Ve vojenském prostoru dnes zasahovali hasiči, zdravotnická záchranná služba i letecká záchranka, pyrotechnici a Vojenská policie. Podle našich informací na místo neštěstí odjela i ministryně obrany Jana Černochová. 

Exploze prozatím nespecifikované munice způsobila různě vážná zranění osmi osobám, z toho bylo dle ministerstva obrany sedm vojáků a jeden civilní zaměstnanec armády. Jeden voják bohužel při výbuchu zemřel. Zraněné osoby transportovala letecká záchranka a sanitky do Fakultní nemocnice Olomouc a Vojenské nemocnice Olomouc. 

Příčina výbuchu nebyla zatím zveřejněna, případ bude v každém případě šetřit Vojenská policie. Ministerstvo obrany dnes odpoledne vydalo zprávu o neštěstí a uvedlo, že Vojenská policie již zahájila úkony v trestním řízení. "Blízcí zraněných a zemřelého vojáka byli o nešťastné události vyrozuměni," dodává oficiální informace ministerstva obrany. 

Na místo neštěstí ihned vyrazila také ministryně obrany Jana Černochová. Ta mimo jiné vyvracela fámy o zapojení teroristydi tragické události: "Na základě informací získaných v místě dnešní tragické události na Libavé mohu konstatovat, že dle prvotních zjištění lze vyloučit, že tím, že byl způsoben sabotážní či jinou činností ze strany cizí moci. Chci tak jednoznačně vyvrátit dezinformace, které o tom kolují na sociálních sítích a ve veřejném prostoru. Více informací přinese až vyšetřování. Navštívila jsem některé z raněných. Všichni jsou naštěstí mimo ohrožení života, tři z nich byli již propuštěni z nemocnice. Ještě jednou bych chtěla vyjádřit hlubokou soustrast a svou účast rodině zemřelého vojáka. Ze strany ministerstva obrany jsme připraveni poskytnout maximální možnou pomoc a podporu. Děkuji všem hasičům, lékařům, vojenským policistům a dalším za jejich dnešní nasazení!"

Další články