HC - tygři Liberec

TIP NA DOBRÉ JÍDLO V prestižním gastro průvodci je 16 podniků z našeho kraje!

V prestižním gastro průvodci je 16 podniků z našeho kraje!

foto: Gault&Millau

20. 02. 2025 - 09:10

Olomouc - Před několika dny byl v České republice poprvé představen prestižní gastronomický průvodce Gault&Millau. Tento mezinárodní projekt, který hodnotí již více než půlstoletí restaurace a bistra na základě kvality pokrmů, prezentace, originality chutí a celkového zážitku, vybral do svého prvního českého vydání 16 podniků z Olomouckého kraje.

Mezi oceněnými podniky vyniká olomoucká restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta. V nejvyšší kategorii skončily také podniky Long Story Short a STeaK Restaurant v Olomouci. Inspektoři dále vyzdvihli šumperskou restauraci Perk, olomoucký Sal de Mar v hotelu NH Collection Olomouc Congress, Bistro Paulus, Lobster Family restaurant a Cafe New One. V kategorii POP podniků zaujala bistra v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Prostějově a Olomouci.

Celkově průvodce Gault&Millau zahrnul 411 podniků z celé České republiky, z toho 270 restaurací oceněných čepicemi a 141 gastroprovozů v kategorii POP. Data byla sbírána prostřednictvím anonymních inspektorů, kteří v uplynulém roce navštěvovali podniky bez předchozího upozornění, platili za své jídlo a hodnotili kvalitu pokrmů, prezentaci, originalitu chutí a celkový zážitek. Průvodce a je dostupný v tištěné i online verzi.

Historie Gault&Millau sahá do 60. let 20. století, kdy francouzští novináři Henri Gault a Christian Millau založili průvodce s cílem propagovat inovativní a kvalitní gastronomii. Jejich cílem bylo představit a vyzdvihnout kvalitní podniky, aby se koncový zákazník mohl spolehnout na to, že oceněné restaurace nabízejí špičkový kulinářský zážitek. Díky jejich práci se Gault&Millau stal jedním z nejvlivnějších gastronomických průvodců na světě.

 

Další články