Zde může být vaše reklama.

PTAČÍ PŘEKVAPENÍ Ornitology překvapil u Přerova kameňáček žijící v Arktidě

Ornitology překvapil u Přerova kameňáček žijící v Arktidě

foto: Jiří Šafránek

10. 05. 2024 - 13:10

Přerov – Vzácného ptáka objevili o víkendu přerovští ornitologové v mokřadu u Vlkoše na Přerovsku při běžném pozorování opeřenců. Do hledáčku se jim dostalo hejno kameňáčků pestrých, kteří žijí v Arktidě a nejsevernějších částech Evropy za polárním kruhem a v našich zeměpisných šířkách se vyskytují jen mimořádně.

„Na podmáčeném poli u obce Vlkoš se objevilo hejno osmi kameňáčků pestrých. Jde o bahňáky, kteří žijí v Arktidě a na pobřeží Skandinávského poloostrova a jen velmi vzácně se objevují v době tahu ve střední Evropě,“ vysvětlil ornitolog Jiří Šafránek.

Kameňáček je veliký asi jako kos s krátkýma červenýma nohama a krátkým ocasem. Opeření horní části těla má rezavohnědé a černobílé, spodní strana těla je bílá s širokou černou hrudní páskou. Samec i samice jsou stejně zbarveni. Živí se korýši, hmyzem a měkkýši, které vyhledává pod naplavenými řasami na mořském pobřeží.

Kameňáček patří k nejseverněji hnízdícím ptákům a svoje hnízda staví většinou na pobřeží severních moří. U nás se vyskytuje velmi vzácně na tahu a to pouze jednotliví ptáci nebo malá hejna od dvou do šesti kusů. Zajímavé je i to, že ve stejné lokalitě u Vlkoše objevili ornitologové i další u nás vzácné severské druhy jako jespák křivozobý, linduška rudokrká a konipas luční severoevropský.

 

Další články