Zde může být vaše reklama.

V OLOMOUCI TRAMVAJÍ Senior taxi: Na úřady se dostanou penzisté za pár korun. Kromě Olomouce

Senior taxi: Na úřady se dostanou penzisté za pár korun. Kromě Olomouce

foto: Archiv redakce

10. 03. 2024 - 10:30

Olomoucký kraj – Pokud je vám víc než 65 let a potřebujete k lékaři nebo na úřad, můžete využít službu senior taxi. V Prostějově, Přerově či Šumperku vás jízda dotovaná z městské pokladny vyjde na pár desítek korun. Odlišná situace je v Olomouci, kde radnice přepravu taxíky nedotuje. V ostatních městech je o službu tak velký zájem, že například Přerov dokonce pořizuje pro přepravu seniorů druhý vůz. Aby také ne, když jedna jízda přijde na dvacetikorunu.

„Protože o tuto dotovanou službu je velký zájem, rozhodli jsme se pořídit další auto a nabídku rozšířit. Od dubna budou po Přerově jezdit dva taxíky pro seniory v režii města,“ uvedl náměstek primátora Vladimír Lichnovský. Senior taxi tu slouží již sedm let.

Podobně to funguje také v Prostějově. Za dvacku můžete od časného rána do půl čtvrté odpoledne vyrazit ve městě na poštu, úřady, k lékaři nebo na hřbitov. Podmínkou je, stejně jako v Přerově, trvalé bydliště v obci, registrace do systému a pořízení speciální průkazky.

Větší benevolenci má radnice v Šumperku, kde vám kromě trvalého pobytu stačí písemná objednávka bez registrace do systému i bez průkazu. Za přepravu senior taxi tu lidé nad 65 let věku zaplatí padesát korun.

V krajském městě se důchodci taxíkem za dvacku rozhodně nepřepraví. Některé komerční taxi služby jim sice nabízejí levnější sazby, ty ale začínají na devadesáti korunách za jízdu. „V Olomouci existuje velmi hustá síť městské hromadné dopravy se zastávkami v dostupné vzdálenosti, s optimálními intervaly spojů, přičemž většina tramvajových a autobusových spojů je realizována nízkopodlažními vozy, a je tedy bezbariérová. Senioři nad 65 let věku mají v Olomouci celoročně jízdné zdarma,“ řekla Hanáckému večerníku mluvčí radnice Radka Štědrá. Město ale dotuje přepravu hendikepovaných.

Dotované služby pro přepravu seniorů či lidí s postiženími nabízejí i menší města a obce. Využívají je klienti například v Lošticích, Hanušovicích a Jindřichově na Šumperku nebo v Troubkách na Přerovsku. Z městských kas putují na účty taxislužeb statisíce korun, například Prostějov dává na senior taxi více než 1,1 milionu.

 

 

 

Další články